ABD’de yaşayan Tük bilişim uzmanı Turgut: Bilgisayar yazılımcılarının üzerinde çalıştığı ve 5 yıl içinde hayata geçirilmesi beklenen yeni teknoloji eğilimi, bilgisayar yazılımlarının kişiyi tanıyarak bir nevi ‘akıllı asistanlığa’ doğru uzanıyor
11.09.2016 – 12:59 | Güncelleme: 11.09.2016 – 13:03
ABD’de yaşayan Türk bilişim uzmanı Alper Turgut, dünya genelinde bilgisayar yazılımcılarının üzerinde çalıştığı ve 5 yıl içinde hayata geçirilmesi beklenen yeni teknoloji eğiliminin, bilgisayar yazılımlarının kişiyi tanıyarak bir nevi “asistanlığa” doğru uzandığını bildirdi.
Bilişim konusundaki girişimciliği ve öngörüsü ile bu alanın saygın isimleri arasında yer alan ve ABD’deki Silikon Vadisinde yaşayan Alper Turgut, mezun olduğu Bilkent Üniversitesinde açılış konuşması yapmak üzere Türkiye’ye geldi.
En son kurduğu uçtan uca video yayınlama alt yapısı sağlayan Anvato isimle yazılımı Google tarafından bu yılın Temmuz ayında açıklanmayan bir bedel ile satın alınan Turgut, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Bilgisayar yazılımlarının giderek daha akıllı olmaya başlayacağını belirten Turgut, “Bilgisayar yazılımcılarının üzerinde çalıştığı ve 5 yıl içinde hayata geçirilmesi beklenen yeni teknoloji eğilimi, bilgisayar yazılımlarının kişiyi tanıyarak bir nevi ‘akıllı asistanlığa’ doğru uzanıyor” ifadelerini kullandı.
Turgut, “Öyle ki sizin nerede olduğunuzu ve o anda neler yaptığınızı anlayabilen 3-4 adet konusunda uzman teknolojik asistanınız olduğunu düşünün. Bu asistanlar, kiminle konuşacağınızı, nereye ne zaman gitmeniz gerektiğini ayarlayabilirler, gün içinde yapacağınız işlerin sırasını değiştirebilirler, kimlerle konuşmanızın size daha faydalı olabileceğini görebilirler, hatta sizin için bazıları araştırma bile yapabilir. Bunların hepsi yazılımla mümkün hale gelecek” dedi.
Turgut, bilgisayar yazılımlarının geleceği nokta konusunda şu bilgileri paylaştı:
“Bu akıllılık giderek artmaya başlayacak. Örneğin, e-mailinize bakarak, sizin nerede ne zaman olacağınız, takviminize neyin girmesi gerektiği, o gün neler yapmanız gerektiği gibi bilgileri bilgisayarlar öğrenecek. Bilgisayarın adınıza karar verme yeteneği çok gelişecek. Aynen insan beyni gibi, özellikle mekanik konularda, bilgisayarlar sizin için karar verebilecek. Bunu göreceksiniz. Kendi kendine gidebilen sürücüsüz arabalardan tutun, yazılımların sizin için akıllıca tavsiyeler üretebilmesine kadar her tarafta akıllı yazılımları göreceksiniz. İnsanlar, günlük yaşamında mekanik, kurallara bağlı basit kararlarının çoğunu artık bilgisayar yazılımları üzerinden alabilecek. ‘Dünya genelinde pek çok teknoloji firması bu konunun üzerinde çalışıyor’ denilebilir. Bunun dışında tutabileceğimiz tek şey yaratıcılık gerektiren sanat.”
KENDİ ŞİRKETİNİ BASİT BİR FİKİRDEN YOLA ÇIKARAK KURDU
Turgut, şirket kurma, girişimcilik ve iş hayatındaki başarılara ilişkin hikayelerin gazete haberlerinde anlatıldığı gibi basit olmadığını ifade etti.
Şirketini, “Gelecekte herkes internetten televizyon izleyecek. Bunun için video yayınlarının internetten izlenebilir formata dönüştürülmesi gerekiyordu” fikrinden yola çıkarak 2007’de kurduğunu anlatan Turgut, o yıllarda bu fikrin henüz piyasa tarafından anlaşılmadığını ve popüler olmadığını ifade etti.
Turgut, o dönem, video dönüştürme işini yapabilen, her biri çok pahalı donanım aletleri bulunmasına rağmen yeni bir format eklendiğinde donanımı tamamen değiştirmek gerektiği için problemin tam olarak çözülmediğini kaydetti.
Kendi teknolojilerini ise “Donanıma gerek yok. Video işlemeyi yüzde yüz yazılımla yapabiliriz” şeklinde çok basit bir fikirden yola çıkılarak hayata geçirdiklerini anlatan Turgut, o dönemde ABD’nin ve dünyanın en tecrübeli medya şirketlerinin geliştirdikleri teknolojiyi satın almadıklarını söyledi.
“AMA BİZ İNANIYORDUK”
Turgut, şirketin kuruluşundan iki yıl sonraki süreci ise şöyle anlattı:
“Ama biz inanıyorduk. Gerekli riski almaya hazırdık. ‘Hem yazılımı yapacağız hem de ‘bulut’ta çalıştıracağız’. Bunun için tüm ekip gece gündüz çalıştık. Piyasaya çıkardığımız yazılımın iki sürümü de başarısız oldu. Ama bu süreçte, çok şey öğrendik. O yıllarda tabletlerde ve akıllı telefonlarda video izlemek yaygınlaştı. Rakiplerimiz, bu hızlı değişime hemen adapte olamadı. Biz kazanmaya başladık. Daha önceden ‘siz bu işi yapamazsınız’ diyen bütün müşteriler bizden sipariş almaya başladı. Sonunda dünyada liderliği yakaladık. Doğru riski alıp yılmadan çalışmanın meyvesini topladık. Birçok rakip için bizi satın almak artık yakalamaktan çok daha doğru bir karardı. İşin iç yüzü aslında mücadele ve çok çalışmaktan ibaret.”
Turgut, zeki olmanın fikir üretmek için yeterli olmadığını, bunu uygulamaya dökmek ve çok çalışmak gerektiğini vurguladı.
“TÜM TEKNOLOJİLERİN ALT YAPISI ‘BULUT’A TAŞINACAK”
Alper Turgut, gelecek teknolojilerin yaşamı nasıl etkileyeceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Şu anda pek çok teknolojinin “bulut” sistemlerinde çalışmaya başladığını dile getiren Turgut, teknolojinin son kullanıcıları çok farketmese de teknolojinin alt yapısının tamamen değiştiğini belirtti. Turgut, “Şu ana kadar gördüğünüz, yatırım yapılan teknolojilerin çoğu ‘bulut’ sistemlerinde çalışmaya devam edecek ve 5 yıl içinde bütün teknolojilerin alt yapısı ‘bulut’a taşınacak.” dedi.