B2C (Business to Consumer) Nedir?
B2C’nin ingilizce açılımı (Business to Consumer) olup “işletmeden tüketiciye” anlamına gelmektedir. Kendi ürünlerinizin internetten satışı için tercih edebileceğiniz paket B2C eticaret paketimizdir. Özellikle yardım ve destek konusunda sıkıntı yaşamamak için yerel bir e-ticaret firması arıyorsanız İzmir’de e-ticaret denince ilk akla gelen firmalardan biri olan PromegaWEB size internetten satış konusunda yardımcı olacaktır.
Üstün özellikli e-ticaret paketlerimiz içerisinde size uygun e-ticaret paketini seçerek, daha fazla müşteriye ürün satabilirsiniz. Fark yaratan akıllı e-ticaret paketlerimizi inceleyerek size uygun eticaret planını birlikte seçelim.
C2c’nin ingilizce açılımı ise (Consumer to Consumer) anlamına gelir. Tüketiciden tüketiciye yapılan e-ticaret’in kısaltılmış global anlamıdır. Tüketiciler arasında yapılan online alışverişi ifade eder. Bu eticaret modelinde tüketiciler online web sitesinde biraraya gelerek ürün ve hizmetlerini sergilerler. Alıcılar da sunulan ürün ve hizmetleri online veya offline olarak satın alırlar.
Online Pazaryeri, alıcılar ile satıcıların üçüncü bir taraf vasıtasıyla elektronik ortamda bir araya getirilmesi ve bu şekilde ürünlerin sergilenmesi ve satışının gerçekleşmesine olanak veren bir e-ticaret faaliyetidir.
Ülkemizde C2C Eticaret modeline örnek olarak www.hepsiburada.com , www.avantajbizde.com , www.n11.com , www.sahibinden.com , www.gittigidiyor.com, www.epttavm.com sitelerini örnek verebiliriz. Yurt dışında ise alibaba.com, aliexpress.com, amazon.com c2c eticaret sitelerine örnek olabilir.
C2C (Tüketiciden tüketiciye) eticaret modeline şu işlemleri örnek verebiliriz;
E-pazaryeri sistemi kurmuş olan bir AVM (örneğin avantajbizde.com) de ücretsiz mağaza oluşturabilir, ürünlerinizi ekleyebilir ve tüketicilere satış yapabilirsiniz. Bu satışı E-pazaryerinin mağazalarına sunmuş olduğu kredi kartı avantajları ve taksit imkanları ile yaparken e-pazaryerinin oluşturacağı sinerji ve trafik sayesinde işlek bir ana caddede mağaza açmış gibi hissedeceksiniz.
Sahibinden.com gibi bir C2C örneğinde ise Arabamızı başka birine satmak veya başka birinden araba satın almak tarzı alışverişler mümkün olabilmekte, firma kurmadan da ikinci el ya da sıfır eşyaların son kullanıcı tarafından satışı yapılabilmektedir. Evimizi başka birine satmak veya başka birinden ev satın almak ya da Açık artırma ile ürün satmak veya almak ta bu modelde yer alabilmektedir.
E-Pazaryerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
E-Pazaryeri, alıcılar ile satıcıların AVM olarak adlandırabileceğimiz bir taraf vasıtasıyla elektronik ortamda bir araya getirilmesi ve bu şekilde ürünlerinin sergilenmesi ve satışının gerçekleşmesine imkan sağlayan bir e-ticaret modelidir.
Pazaryeri bu faaliyetinden dolayı satıcılardan çeşitli yollardan gelir elde eder.
– Aylık Mağaza Bedeli
– Ürün Başı Listeleme Ücreti
– Satılan Üründen Elde Edilen Komisyon
– Ürünlerin diğer ürünlere gore ön plana çıkarılması için reklam ve banner çalışmaları vb.
Türkiye’de pazaryeri hizmeti veren sitelerden birkaçı şöyledir:
gittigidiyor.com
n11.com
sahibinden.com
avantajbizde.com
hepsiburada.com
Online Pazaryeri’nin Avantajları ve Dezavantajları
İşletmeler İçin E-Pazaryeri’nin Avantajları :
– E-Ticaret sitesi kurmanın maliyetine katlanmadan internetten satışa başlayabilirler.
– Ürünlerini satmak için ek bir satış ve pazarlama kanalı edinmiş olurlar.
– Diğer satış kanallarına kıyasla çok daha az pazarlama gideri bulunmaktadır.
– E-Ticaret konusunda tecrübe kazandırır.
– Yurtdışı satışları için yeni ve çok büyük fırsatlar sağlar.
– Marka bilinirliğini ve markaya olan güveni arttırır, ödeme koruma sistemi sayesinde bir çeşit satıcı ve alıcı koruma politikasına sahiptir.
– Ürün ve hizmetler hakkındaki tarafsız yorumlar yeni müşterilere ürün veya hizmetlerinizi satın almaları için güven telkin edebilir.
– Satıcılar ve tedarikçilere, tedarik zinciri veya zincirleri arasında yeni ticaret ortaklıkları için fırsatlar sunar.
– Hazır müşterisi olan 24 saat açık bir mağazaya sahip olurlar.
İşletmeler için E-Pazaryerinin Dezavantajları
– Belirli bir komisyon abonelik ve listeleme ücretleri ödemek zorunda olabilirler. ( Rekabet ortamında bazı pazaryerleri abonelik ücreti listeleme ücreti gibi bazı uygulamaları kaldırıp komisyon oranlarında indirimlere gitmişlerdir.)
– Çapraz satış konusunda imkânların daha kısıtlı olması.
– Pazaryerlerine sürekli yeni firmaların girmesi ve rekabetin sürekli artması.
– Pazaryerlerine bağlı kalma ve onların politikalarına göre hareket etme zorunluluğu.
– Pazaryerleri, müşterileri ile iletişime geçilmemesi konusunda satıcı mağazaları kısıtlayıcı hüküm ve şartlara maruz bırakabilmeleri.
– İşletmenizin ve markanızın internette varlığını sürdürebilmesi için pazaryerinin sınırlamaları az da olsa engel teşkil edebilir.