Facebook kendi işlemcisini mi üretecek?

Facebook kendi işlemcisini mi üretecek? promegaweb izmir web tasarım

Facebook, işlemci geliştirmek için ekip kurmak istiyor.

Fakat bu işlemcilerin hangi alanda kullanılacağını henüz bilinmediğinin altını çiziyor.

NTV’ye göre Facebook’un iş ilanında şirketin işlemci geliştirme sürecini yönetecek ekip için müdür aradığı yer alıyor.

İşlemci bölümündeki ekip, donanımın yanı sıra yapay zeka ve sunucular için de işlemci tasarımından sorumlu olacak.

Ayrıca Facebook’un yapay zeka araştırmacısı Yann LeCun da, Twitter üzerinden yapay zeka yongalarının geliştirilme sürecinde çalışacak insanlar aradıklarını duyurdu.

Facebook’un geliştireceği işlemcileri akıllı hoparlöründe ve Oculus’un sanal gerçeklik (VR) kasklarında kullanması bekleniyor.

Facebook ilerleyen dönemlerde telefon işine girecek olursa, bu işlemcileri mobil alanda da kullanabilir.

STRESİ AZALTMAK İÇİN FACEBOOK KULLANMAYIN!

Gelişen teknoloji hayatımızın her alanını dönüştürüyor. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar…

Akıllı cihazlar ile hayatımızda daha çok yer almaya başlayan sosyal medya ile ilgili bilim insanları yeni bir çalışmaya imza attı.

2 milyar aylık aktif kullanıcısı ile sosyal medyanın en popüler platformu olan Facebook’u mercek altına alan bilim insanları Facebook’u bırakmanın kullanıcıları daha az stresli bireylere dönüştürdüğünü gördü.

Queensland ve Australian Catholic Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada 138 aktif Facebook kullanıcısı bir hafta boyunca izlendi.

Bir grup katılımcıya 1 hafta boyunca Facebook kullanmayı bırakmaları söylenirken geri kalanların Facebook kullanmaya devam etmesi sağlandı. Daha sonra kişilerin salgıladıkları hormonları inceleyen ekip, sosyal medya platformunu bırakan kişilerin daha az stresli olduklarını saptadı.

Ancak ilk günlerde Facebook’u bırakan kişilerde stresin azalmasına rağmen ilerleyen dönemde kişinin çevresinde olup bitenden uzak kaldığını düşünmesi bu stresin yeniden gözlemlenmesine neden oluyor.

‘The Burden of Online Friends’ adıyla Journal of Social Psychology’de yayınlanan araştırmanın lideri, söz konusu etkilerin sadece Facebook’u kapsamadığını ve daha sağlıklı bir sonuç için daha detaylı bir çalışma yürütülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

FACEBOOK VE GOOGLE HAKKIMIZ NE GİBİ BİLGİLERE SAHİP?

Dylan Curran isimli bir kullanıcının tweet dizisi Google ve Facebook’un hangi bilgileri topladığını gösteriyor. Curran kendi bilgileri üstünden örnek vererek neler olduğunu mesajlarında belirtti. Lafı daha fazla uzatmadan detaylara bakalım.

Dylan Curran’ın tweet dizisi şu şekilde:

Hazır mısınız? İşte Facebook ve Google’ın sahip olduğu tüm veriler!

Kişisel detaylarımızın toplanması, çoğumuzun hayal edebileceğinin çok ötesine geçiyor. Farkında olmadan ne kadar bilginizin Facebook ve Google tarafından saklandığını sizlere göstereceğim. Kendime baktım ve bunu hazırladım.

GOOGLE NEREDE OLDUĞUNUZU BİLİYOR

Google, telefonunuzu her açtığınız zaman konumuzu kaydeder (Tabii konum izni verdiyseniz). Telefonunuzda Google’ı kullanmaya başladığınız ilk günden bu yana nerelere gittiğinizi görebilirsiniz. Zaman çizelgesi olarak Google’da sunuluyor.

İşte burada İrlanda’da son 12 aydır gittiğim her yer var. Bulunduğum yeri, saati, bir önceki yerden diğer yere gitmemin ne kadar sürdüğünü görebiliyorum.

GOOGLE ARADIĞINIZ HER ŞEYİ BİLİYOR

Google arama geçmişini tüm cihazlarda saklıyor. Arama geçmişinizi ve telefon geçmişinizi tek bir cihazdan silseniz bile, diğer cihazlarda kaydedilen veriler olacaktır.

GOOGLE’IN BİR REKLAM PROFİLİ VAR

Google’ın reklam profili bulunuyor. Bulunduğunuz yere, cinsiyetinize, kariyerinize, ilgi alanlarınıza, ilişki durumunuza, gelirinize ve hatta olası ağırlığınıza bağlı olarak Google reklam profili oluşturuyor.

GOOGLE KULLANDIĞINIZ TÜM UYGULAMALARI BİLİYOR

Google kullandığınız her uygulama ve uzantılar hakkındaki bilgileri depoluyor. Uygulamaları ne sıklıkla kullandığınızı, nerede kullandığınızı ve kimlerle etkileşimde olduğunuzu bile biliyor. Yani Facebook’ta kimle konuştuğunuzu, ne zaman uyuduğunuzu bile biliyor.

GOOGLE, YOUTUBE GEÇMİŞİNİZE DE SAHİP

Evet, Google diğerlerinde yaptığı gibi YouTube geçmişini de saklıyor. Neleri izlediğinizi biliyor.

GOOGLE’IN SAHİP OLDUĞU BİLGİLER MİLYONLARCA WORD BELGESİNİ DOLDURUYOR!

Google kullanıcıların tüm verilerini indirme seçeneği sunuyor. Ben kendi verilerimi indirdim. Yaklaşık 5.5 GB boyutunda bir dosyaydı ve yaklaşık 3 milyon Word belgesi vardı.

İndirdiğiniz veriler içinde, yer işaretleriniz, e-postalarınız, Google Drive dosyalarınız, YouTube videolarınız, telefonla çektiğiniz fotoğraflar, satın alma işlemleri, satın aldığınız ürünler var.

Şunu da belirteyim, ayrıca takviminizden, Google Hangout oturumlarından, konum geçmişinizden, satın aldığınız Google kitaplarından, katıldığınız Google gruplarından, oluşturduğunuz web sitelerinden, kullandığınız telefonlardan, paylaştığınız sayfalardan, günde kaç adım yürüdüğünüzden de bilgiler bulunuyor.

FACEBOOK BİLGİLERİNİZ DE BİNLERCE WORD BELGESİ DOLDURUYOR

Google gibi Facebook’ta da verilerinizi indirme seçeneği bulunuyor. Benimkiler kaba 600 MB, aşağı yukarı 400 bin Word belgesi ediyor.

Facebook’un verileri içinde de gönderdiğiniz tüm iletiler, tüm dosyalar, telefonunuzdaki tüm kişiler, sesli mesajlar gibi bilgiler var.

Facebook etiketlerinizden, giriş yaptığınız konuma kadar her şeyi depoluyor

Facebook beğendiğiniz şeylere, sizin ve arkadaşlarınızın nelerden bahsettiğine kadar aslında ilginizi çekebilecek tüm her şeyi saklıyor.

Biraz anlamsız olsa da, Facebook’ta kullandığınız etkiketleri de depoluyor. Etiketleri neden depoladıkları konusunda hiç bir fikrim yok. Şu aşamada şaka gibi duruyor.

Bu arada Facebook’a hangi cihazdan, nereden ve ne zaman giriş yaptığınız da saklanıyor. Ayrıca Facebook hesabınıza bağladığınız tüm uygulamalar da depolanıyor. Mesela benim hangi politik görüşte olduğumu, web ve grafik tasarımla ilgilendiğimi tahmin ettiler.

[st_tag_cloud]

Web sitemizde yer alan herhangi bir konu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.