Sony, son dönemin popüler teknolojisi sanal gerçeklik başlığını PlayStation VR ile son kullanıcıya sunmaya hazırlanıyor. PSVR çıkmadan önce hem ne olduğundan bahsetmek, hem de merak edilen soruları yanıtlamak istedim.
İsterseniz önce PlayStation VR’ın kısaca ne olduğunu özetleyelim. Kafaya takılan bir başlıktan ibaret olan PlayStation VR, PlayStation’ın tüm görüntüsünü 360 derece görmenizi sağlayan bir teknoloji. Yani VR ile oyun oynadığınızı düşünelim , sağa ve sola bakmak için gamepad’in analoglarını itmek yerine kafanızı bakmak istediğiniz yöne çevireceksiniz . Kısacası oynayan kişiyi oyunun tam ortasına, karakterin bakış açısına koyan ve 360 derece oyun görüntüsü sunduğu için oynadığınız süre boyunca gerçekliğinizin oyun olduğu bir teknoloji.
Sanal gerçeklik tanımı tam olarak biraz önce bahsettiğim konudan geliyor. Biz insanların gerçeklik algısı, duyu organlarımızla gerçekleşir . Dokunmadan, hissetmeden etrafımızı algılamaya yarayan iki önemli duyumuz g örmek ve duymak, VR teknolojisiyle birlikte değişiyor. Yani göz sadece oyun atmosferini görmeye başlıyor, etrafınıza bakıp gözünüz oyun dışındaki gerçekliği görmeye çalışsa da, siz bu görüntülerin gerçek olmadığını düşünseniz de beyininiz o süre boyunca gerçekliğinizin oyun olduğunu zannediyor. Sanal gerçeklik dediğimiz şey de tam olarak bu. Ciddi anlamda gerçeklik algınız değişiyor. Oyunda olduğunuzu, koltukta oturduğunuzu bilseniz dahi oyunda yerin kaybolduğunu, uçuruma düşeceğinizi görmeniz, ne yaparsanız yapın beyne korku ve kaçma duygularının oluşmasına neden oluyor.
Sanal gerçekliğin tanımından sonra PlayStation VR’ı başlıklar halinde açıklayalım. Böylece merak ettiğiniz soruların yanıtlarına daha kolay ulaşabilirsiniz.
Çıkış tarihi?
Sony, PlayStation VR’ın ülkelere stoğunun yetmesi için çıkışını 2 bölgeye bölmüş. İlk bölgede bulunan ülkeler (çoğu büyük Avrupa ülkesi ve Amerika) için çıkış tarihi 13 Ekim. Ülkemizin de içinde bulunduğu ikinci bölge ülkelerde ise 2017 yılının Ocak ayında satışa çıkacak.
Nasıl çalışıyor? PS Pro gerekiyor mu?
En büyük kafa karışıklıklarından birisi de bu sanırım. PlayStation VR, PlayStation konsoluna bağlanarak uyumlu oyunları VR özelliğiyle oynamanızı sağlayan bir cihaz. Bazı oyunlar sadece oturup elde gamepad ile oynanırken bazı oyunlar için Move kontrol cihazı gerekiyor ve ayakta oynanması gerekiyor.
Eski kasa PlayStation 4, yeni PlayStation 4 Slim ya da Kasım ayında çıkacak olan PlayStation 4 Pro sahibi olup olmamanız fark etmiyor , PSVR tüm bu saydığım konsollarla uyumlu çalışıyor. Zaten teknik olarak eski tasarım PS4 ile Slim modeli arasında bir fark bulunmuyor. Pro ise sadece oyunlara upscale edilmiş 4K görüntü desteği sunuyor. Yani Pro’da çalışıp diğer PS4’lerde çalışmayacak bir oyun bulunmuyor.
Fiyatı?
Türkiye için henüz fiyatı açıklanmasa da PlayStation VR Amerika için 399 dolar, Avrupa için de 399 Euro olarak fiyatlandırılmış. Bu fiyatlar, yeni duyurulan PlayStation Pro ile aynı tutara sahip. Yani PlayStation VR’ın çok ucuz olmayacağını ve şu an satılan PlayStation 4’lerden biraz daha pahalı olacağını söyleyebiliriz. Sony Türkiye, ülkemiz için fiyatının 2000 TL seviyesinden aşağıda olacağını açıkladı.
PlayStation VR nasıl bağlanıyor?
PSVR’ın bağlanması çok kolay. VR başlığının kablosunu kendi mini adaptörüne, bu adaptörü de konsola bağlıyorsunuz o kadar. Kurması, neredeyse Guitar Hero gitarını konsola tanıtması kadar kolay, hiçbir uzmanlık gerektirmiyor. Move ve PlayStation kameranızın olması bir avantaj.
Oyunları farklı mı? Ekstra mı satın alacağım?
Burada oyunlar ikiye ayrılıyor; normal oyunların verdiği ekstra VR desteği ve sadece PlayStation VR oyunları. Yani bu sorunun cevabı seçeneklerden bir tanesi değil, ikisi de geçerli. Bound gibi ya da Resident Evil 7’nin demosu gibi bazı zaten PS4’te oynanan oyunlar ekstra VR desteği sunuyor. PlayStation VR ile oynarsanız görüntüyü televizyondan alıp 360 derece bir görüntü sunuyor. Ancak PlayStation VR özel oyunları da bulunuyor. Bunlar arasında Batman: Arkham VR adında bir oyun da bulunuyor. Bu Batman oyununu oynamak için sadece PSVR gerekiyor ve ayrıca satın almanız gerekiyor. Dolayısıyla eğer oynadığınız bir oyunun VR desteği varsa bunu ücretsiz alabilir ya da oyunu satın alırsanız ister VR ister televizyonda oynayabilirsiniz. Ama PSVR özel oyunu isterseniz onu ayrıca satın almanız gerekiyor.
Çıkış oyunları neler?
Biraz önce de belirttiğim gibi Batman: Arkham VR sanırım en çok beklenen oyun. Batman’in mağarasında olmak, kostümü giymek ve etrafa Batman olarak bakmak herkesi heyecanlandırıyordur. Hikayesi 1 saat, toplamda ise 2.5 saat civarı sürecek olsa da ilerde daha uzun oyunlar gelecektir. Until Dawn oyununun da VR’a özel bir bölümü geliyor, bu da kısa bir bölümden ibaret ancak VR’ın ilk özel korku oyunu diyebilirim. Bunlar dışında 15’in üzerinde çıkış oyunu olsa da çok büyük oyunlar değiller. Yine de çok zevkli oyunların olduğunu belirtelim.
İlerleyen dönemde Resident Evil 7 gibi tamamen VR destekli oyunlar geldiği zaman daha eğlenceli olacaktır. Ayrıca Tomb Raider’ın da VR destekli küçük bir oyununun geleceğini belirtelim. Sony’nin oyun konusunda da prensipleri olan bir firma olduğunu düşünürsek özellikle kendi yapacağı oyunlar da tam VR destekli gelecektir.
Oyun dışında bir şey olacak mı?
Sony, PSVR’a uygulama desteğinin de geleceğini açıkladı. Samsung Galaxy VR’ın şu an yaptığının biraz daha profesyoneli olarak düşünebiliriz. Örneğin PlayStation üzerinden bir film izlerken ya da NBA uygulamasından maçı izlerken VR’ı takarak sanki sinema salonu ya da basketbol sahasındaymış gibi etrafı görüp maçı izleyebilirsiniz.