Sadece Samsung için değil, biz teknoloji editörleri ve tüketiciler için de büyük bir hayal kırıklığı yaratan Galaxy Note 7, yanma ve patlama sorunları olmasaydı büyük ihtimalle 2016’nın en iyi telefonu olarak anılıyor olacaktı. Yaşanan talihsizlikler sonrasında pazardan tamamen çekilen ve üretimi durdurulan Note 7’nin başına gelenlerin kaynağı neydi? Akıllardaki bu soru dört aydır cevap bekliyordu ve Samsung, uzun süren çalışmalarının ardından bo soruya bulduğu yanıtı açıkladı.
Farklı ekipler eşzamanlı çalıştı
Note 7’lerde yaşanan sorunlarla birlikte başlatılan çalışmalar neticesinde şirket hatayı tespit edip düzelttiğini ve sorunsuz modellerle değişimin başladığını duyurmuş fakat yenilenen telefonlarda da benzer sorunlar baş göstermişti. Bunun üzerine Samsung, Note 7’leri tamame piyasadan çekerek üretimini durdurma yoluna gitti. Soruşturma için farklı ekipler kurarak eşzamanlı çalışma yürüten Samsung, sabotaj dahil olmak üzere tüm seçenekleri göz önünde bulundurdu. Teknik detayları ve tüm üretim süreçleri detaylı biçimde incelendikten sonra, kesin sonuca ulaşıldı.
İki farklı hata tespit edildi
Samsung’un yürüttüğü soruşturma çalışmaları sonucunda, patlama ve yanmalara sebep olan iki farklı hata tespit edildi. Piyasaya ilk sunulan Note 7’lerde, pilin temas noktalarında bükülmeler oluştuğu, bu bükülmeler sonrasında yaşanan kısa devrelerin de yanma ve patlamaya sebep olduğu anlaşıldı.
İkinci parti cihazlar da patlamıştı
İlk yaşanan vakalardan sonra Samsung, cihazları toplayarak batarya birimlerini tamamen değiştirmişti. Hatasız olarak piyasaya sürülen modellerde de benzer sorunlar yaşanması, krizin boyutunu birkaç kat artırmıştı. Fakat bu defa da, Amperex Technology adlı şirketin ürettiği pillerdeki hatalar sebebiyle patlama vakaları yaşandı. Birbirinden bağımsız bu iki sorunun yarattığı kriz, Samsung’un en güvendiği model olan Note 7’nin büyük bir maddi ve manevi zarara yol açmasını sağladı.